Nyirokmasszázs

Nem a hagyományos értelemben vett masszázsok közé tartozik. Vérkeringést, nyirokkeringést javító, és immunrendszert aktiváló hatását többféle probléma esetén is felhasználhatjuk.

Ez a sajátos technika felfokozza a nyirokáramlást. A kezelés hatására felgyorsul a vérkeringés is, ezáltal javul a bőr alatti kötőszövetek oxigénellátása és anyagcseréje. A felgyorsult keringés következtében erősödik a szervezet zsírégetési folyamata. Megerősíti a laza kötőszöveteket, visszaállítja azok rugalmasságát, a bőr feszesebb lesz. A petyhüdt, ráncos bőr kisimítását, az elfáradt bőr regenerálását az egész testen egyaránt segítheti.

Mire figyeljünk a méregtelenítő masszázs kúra alatt?
A felfokozott nyirokkeringés nemcsak a kezelés időtartama alatt áll fenn, hanem a következő napokban is folytatódik. Ezért fontos, hogy a kúra egész ideje alatt növeljük a folyadékfogyasztásunkat. Napi 1,5-2 l (lehetőleg szénsavmentes) ásványvíz elfogyasztására mindenképpen szükségünk lesz. Így tudjuk támogatni nyirokrendszerünket a salakanyagok elszállításában.

Infraszauna használata szintén jelentősen fokozza az eredményt.


Sportmasszázs

A sportmasszázs a fizikai erőnlét javítására, az izmok lazítására és erősítésére szolgál elsősorban, férfiak és nők részére egyaránt. Ez a masszázs technológia a mélyizmokat célozza meg, erős, gyúró fogások által. A legelterjedtebb alkalmazása sportolás előtti és utáni időszak. A sportmasszázs sportolás előtt fellazítja a letapadt izmokat, mely által terhelhetőbb lesz az egész izomzat, erőteljes teljesítménynövelő hatása van. Továbbá az izomhúzódás, gyulladás és egyéb sérülések sokkal kisebb eséllyel fordul elő, ha sportolás előtt sportmasszázst alkalmazunk.

Sportolás után a sportmasszázs célja a felgyülemlett salakanyag és tejsav eloszlatása a szövetek közül, hogy az hamarabb kiürülhessen, ezáltal regeneráló hatása van, továbbá ezáltal elkerülhető az izomláz. Sportmasszázs alkalmával a masszőr használhat izomlazító krémeket, olajokat, melyek segítik az izomzat bemelegedését, illetve ellazulását, felgyorsíthatják az oxigén ellátást és a vérkeringésre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

A sportmasszázst nem csak sportolás alkalmával érdemes alkalmazni, hanem akkor is, ha merev, feszült az izomzat, vagy ha szervezetünket folyamatos fizikai munka terheli le, de ellenkező esetben is nagyon hatékony ez a masszázs fajta, ha valaki igen mozgáshiányos életet él és ettől merevek az izmok. Továbbá sérülések után meggyorsíthatja a gyógyulási időt.

A sportmasszázs igen erőteljes mechanikus behatással bír a szervezetre, ezért nem javasol kismamáknak, lázas betegeknek, érrendszeri betegségek esetén, továbbá friss sérülések és vérzékenység esetén. Akkut izületi problémák esetében is károkat okozhat ez az erőteljes masszázs, ezért nem javasolt. Ezekben az esetekben inkább egy enyhébb gyógymasszázs, vagy valamilyen fájdalomcsillapító masszázs a megfelelő eljárás. Bármilyen betegség esetén orvos véleménye szükséges a masszázsok alkalmazása előtt, hogy azt kiegészítő kezelésként lehessen alkalmazni.


Gyógymasszázs

A gyógymasszázst gyógyító jelleggel végzik, általában orvosi utasításra. A gyógymasszázs alapja a svédmasszázs, tehát az európai irányzathoz tartozik. A gyógymasszázs kifejezetten a nem teljes értékűen működő testrészekre irányul. A kezelés időtartama teljes mértékben a panasz mennyiségétől és erősségétől függ.

A gyógymasszázs, amellett, hogy enyhíti a panaszokat, serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, ellazítja az izmokat, növeli a teljesítményt, továbbá az immunrendszerre is pozitív hatással van. Fájdalomcsillapító hatása kettős. Elsősorban az idegvégződésekre gyakorolt behatás által gátolja az fájdalmas ingerek eljutását az agyba, tehát hasonlóképpen csillapítja a fájdalmat, mint a fájdalomcsillapító tabletták. Továbbá speciális területeken való mechanikus behatás által az agyat fokozott endofrin termelésre készteti, amely szintén fájdalomcsillapítóként hat a szervezetre. A gyógymasszázs nyugtató hatása is közismert, hiszen az izmok ellazítása stressz oldó hatással bír.

A gyógymasszázs igen hasznos vérkeringési problémák és anyagcsere, illetve emésztési problémák esetén. Mivel erős stressz oldó hatása van, ezért stresszből eredő fejfájás, illetve alvás zavarok esetén is pozitív hatással van a páciensre. Izomlazító hatása miatt, izomgörcsök, húzódásos panaszok, továbbá váll, nyak és hátfájás esetén is alkalmazható. Az ülőmunkából adódó összes ortopéd problémát, ami rossz tartásból ered, hatékonyan javítja a gyógymasszázs. Leginkább azok élvezhetik ezeket az előnyöket, akik erős fizikai vagy szellemi megterhelésnek vannak kitéve huzamosabb időn keresztül.

A gyógymasszázst nem lehet túladagolni, minden helyzetben, minden emberre pozitív hatással bír. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a gyógymasszázs nem minden esetben elegendő és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Ezért legtöbbször kiegészítő kezelésként alkalmazzák. Amennyiben gyógymasszázsra van szükségünk, általában az orvos javasol masszőrt. Abban az esetben, ha magunknak kell keresni szakembert, mindenképpen képzett, jó hírű, nagy gyakorlattal rendelkező masszőr mellett döntsünk, hiszen nagymértékben függ a javulás sebessége a masszázst végző személy profizmusától.


Aromaterápiás masszázs

Az aromaterápia nagyon összetett hatással van a szervezetre. Hatásmechanizmusuk a következő. Az illóolajok igen könnyen felszívódnak bőrön keresztül, gyorsan átjutnak a bőr rétegein, elérik a véráramot, majd a véráram segítségével elérik a különböző szerveket. Továbbá nem elhanyagolható, hogy belégzés során, a különféle illatok, lelki és érzelmi reakciókat váltanak ki, ezért nagyon jól alkalmazható szorongásoldásra és egyéb lelki problémák kezelésére. Leghatékonyabb az aromaterápia és a masszázs együttes alkalmazása, az ilyen típusú problémák kezelése során.

Az illóolajok véráramba jutását a masszázs még meg is gyorsítja és élénkíti annak hatását. Különösen fájdalomcsillapításra igen alkalmas az aromaterápiás masszázs, továbbá a krónikus fájdalmak kezelésében. Gyakran használják ezt a kombinációt rákos megbetegedések kiegészítő kezeléseként és fájdalomcsillapításként.

A masszázs közben felhasznált masszázsolaj mennyisége nagyon sok mindentől függ. Elsősorban a bőrfelület nagyságától és tulajdonságától. Száraz bőr esetén sokkal több olaj felhasználására van szükség, mint normál vagy zsíros bőr esetén. Általában az olaj mennyisége nem szokta meghaladni a 25 millilitert.

A masszázsolajakat és illóolajokat általában felvivő anyaggal keverik, amik különböző növényi olajok lehetnek, leggyakoribb a paraffin, mint általános kozmetikai síkosító anyag.

Az illatterápia a természetes gyógymódok közé tartozik igen régóta, igazoltan hatékony a gyógyereje nagyon sok szervi rendellenességgel kapcsolatban. Az illóolajoknak fertőtlenítő hatásuk van, ebből következően baktériumölő és gombaölő. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását már említettük, ezen túl görcsoldó hatása is közismert. Valamint nyugtató, stressz oldó és relaxációs hatása is van. A leggyakrabban használt illatok a narancs, levendula, geránium, majoránna, eukaliptusz, rozmaring és még sok más.


 

Narancsbőr kezelés

A narancsbőr korunk nagy problémája, főként a hölgyek körében. Oka több mindenre vezethető vissza, ez lehet akár a túlzott ösztrogén termelés, a folyamatos ülőmunka vagy a túlsúly, bár ez utóbbi két ok a legritkább a közhiedelemmel ellentétben. Több módszer is létezik a narancsbőr javítására, megszüntetésére. Leghatékonyabb a létező módszerek kombinációja. A narancsbőrnek különböző fokozatai vannak, a probléma súlyosságától függően. A legenyhébb fokozatnál is érdemes azonnal változtatni táplálkozási szokásainkon és bevezetni életünkbe a rendszeres testmozgást, továbbá a speciális, narancsbőr elleni masszázsok alkalmazása azonnali hatású lehet. A nyirokmasszázs, és a további salaktalanító és anyagcsere gyorsító masszázsok erre nagyon alkalmasak.

A legelterjedtebb módszer a hyopxytréning, mely egy tojás alakú készülék segítségével történik, mely vákuumot idéz elő, miáltal a nyirokkeringést és a vérkeringést optimális helyzetbe hozza, továbbá elegendő mennyiségű oxigénhez juttatja a szervezetet, legfőképpen a kötőszövetet, ahol a zsírlerakódást elégeti, hogy ezáltal felszívódhasson.

Másik nagyon elterjedt és hatékony módszer az infraszauna. A cél ugyanaz, elégetni a lerakódott zsírrögöket. Az infrasugarak behatolnak a bőr alá, ott hőenergiává alakulnak, ezáltal oldva a zsírt, hogy az felszívódhasson. Az infraszauna önmagában gyakran nem elég, viszont nagyon hatékony kiegészítő kezelés bármelyik narancsbőr elleni masszázshoz vagy egyéb kezeléshez.

A dermalife hasonló az infraszauna hatásához, azzal a plusszal, hogy itt illóolajokkal is kiegészül a gyógymód, mely a gőz hatására kitágult pórusokba könnyedén behatol, így erősítve az infrasugár hatását.

A fent felsorolt módszerek csak nagyon kis hányada a jelenleg igénybe vehető narancsbőr elleni kezeléseknek. Sokszor, ezek kombinációja is egyénre szabott, súlytól, életkortól és testfelépítéstől függően, továbbá a narancsbőr súlyosságától függően. A narancsbőr elleni masszázs, szinte bármelyik módszer kiegészítő kezelése lehet, hiszen negatív mellékhatásai nincsenek. Legjobb szakember véleményét kérni, mielőtt bármibe is belekezdünk, nagyon sok időt és energiát takaríthatunk meg vele.


Alakformáló nyirokmasszázs

A nyirokmasszázst dr. Emil Vodder és felesége dr. Estrid Vodder, dán orvosok fejlesztették ki 1930-as évek elején. Ők az eljárás nevének a lymphológia nevet adták. Amikor a Francia Riviérán kezeltek betegeket krónikus megfázással, megfigyelték a páciensek nyirokcsomó duzzanatait, mint a megfázás szövődményét. Felfedezték az összefüggéseket a szervezet működése és a nyirokcsomók között. Az orvostudomány akkori állása szerint ez nem volt lehetséges, a nyirokrendszer megismeréséhez nem rendelkezett az orvostudomány elég tapasztalattal. Ez nem rettentette el a Vodder házaspárt a nyirokrendszer vizsgálatától.

Majd 1932-ben elkezdték tanítani az orvosi egyetemeken a nyirokrendszer alapjait. Ekkor már kifejlesztették az óvatos mozdulatokkal történő átmozgatását a nyirokrendszernek. 1936-ban, négy évvel a kezdeti lépések után, bemutatták Párizsban a technológiát. Az orvos házaspár saját magán mutatta be a technológiát, és ezáltal adták át a metódust, melyet a mai napig változatlanul végeznek a képzett masszőrök.

Ma nyirokdrenázs néven ismeretes az eljárás, melynek célja a nyirok folyásának normális elvezetése a kötőszövetekben, ezáltal felgyorsítva az anyagcsere folyamatokat. Az alapmozdulatok a szív felé irányulnak, pumpáló, nyújtó mozdulatokkal, melyek segítik a nyirok elfolyását. Ezt olajokkal vagy anélkül végzik. Néhány olaj segíti a nyirokkeringést, ilyenek a borókaolaj, édeskömény olaj, gyömbér olaj, rozmaring olaj.

A nyirokdrenázs elsősorban fogyókúra és méregtelenítés ideje alatt javasolt. Hatékony még narancsbőr kezelésére és izomlazításra, valamint igen erőteljesen erősíti az immunrendszert, ezért betegség megelőző hatása is közismert.

A nyirokmasszázs nem ajánlott szívelégtelenség esetén, pajzsmirigy nem optimális működése esetén és trombózis jelenlétekor, valamint gyulladásos betegség fennállásakor. Rosszindulatú daganatok kiegészítő kezelése lehet, de szigorúan orvosi ellenőrzés mellett. Bármilyen betegség jelenlétekor az a legbiztonságosabb, ha szakorvos véleményét kérjük a masszázs igénybevétele előtt.


Akupresszúra

Az akupresszúra a hagyományos kínai orvoslás része már több ezer éve. Alapja az akupunktúrás pontok ismerete, azok stimulálása. Régebben puszta kézzel, manapság főként elektromos vagy lézeres behatással történik. Azok számára ajánlott, akik tűfóbiában szenvednek és ezért az akupunktúrás kezelésnek a gondolatát sem tudják elviselni.

Az akupresszúra különböző fokozatú nyomással és csípéssel történhet, attól függően, hogy mely rétegeket kívánjuk ingerelni. Az ingerlést nem szabad túl hirtelen alkalmazni, mert az fájdalmas érzéseket válthatnak ki, a nyomás erősségét csak fokozatosan érdemes növelni, így érve el a vékony izomzattól a mélyebb rétegekig.

Az akupresszúra az energiaáramlás vonalain lévő pontok stimulálásával energiát juttat a nem optimálisan működő szervek felé, valamint kiegyenlíti az energiaáramlásokat. Minden létező szervi megbetegedés kezelhető az akupresszúra módszerével, mivel minden szervnek megtalálható a kivetülése a test felületén. Leggyakoribb betegségek, melyek jelenlétekor érdemes akupresszúrát alkalmazni, légzőszervi rendellenességek, anyagcserezavarok, allergiás tünetek, emésztőrendszeri panaszok, szív és érrendszeri betegségek, mozgásszervi problémák, bőrbetegségek, daganatos betegségek. Gyakran alkalmazzák stressz oldás és immunerősítés célzattal is.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az orvosi javaslatokat és gyógyítási módszereket dobjuk a sarokba egy meglévő betegség esetén, de a nyugati gyógymódok is sokkal hatékonyabbak, ha kiegészítő kezelésként akupresszúrát alkalmazunk. Az akupresszúra magas képzettséget igényel, ezért alaposan nézzük meg, kinek a keze alá adjuk magunkat. Mellékhatásai nem igazán lehetnek, de nem megfelelő kezelés esetén elmaradhat a kívánt hatás.

Manapság az akupresszúrát a szépségipar is alkalmazza. Ránckihúzó, arcfiatalító hatása bizonyított, ezért egyre többen választják a ráncfeltöltő botox kezelés helyett. Az ára és a belefektetett idő ugyan jóval több, de sokan inkább ezt választják, akár félelmük miatt, mely a botox eddig nem ismert mellékhatásai miatt alakul ki, akár csak azért, mert semmilyen adalékanyag nem jut a szervezetbe. Továbbá azt is érdemes figyelembe venni, hogy az akupresszúrának több ezer éves múltja többet mutat a néhány évtizedes vegyi úton történő ráncfeltöltéssel szemben.